Wat is reflexintegratie volgens de Masgutova Methode?

De Masgutova Methode® bestaat uit een reeks programma’s, gericht op het herstel en de rijping van het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggemerg, zenuwen).

Daar waar bepaalde reflexpatronen nog onvoldoende of nog niet in het centrale zenuwstelsel zijn geïntegreerd, blijven signalen uit de hersenstam ervoor zorgen dat het lichaam nog steeds op een reflexmatige manier moet reageren op prikkels. Dit kan zorgen voor problemen in dagelijkse functioneren, denk bijvoorbeeld  aan niet stil kunnen zitten, vaak vallen, nagels bijten, moeite hebben met schrijven, leren zwemmen duurt erg lang, weinig zelfvertrouwen hebben. Dit zijn maar enkele praktijkvoorbeelden.

Het stimuleren én integreren van reflexpatronen zorgt voor een ontwaken van het natuurlijke zelf-regulerende vermogen van het lichaam om een volgende stap in de ontwikkeling te kunnen zetten.

Dit heeft direct effect op houding, motoriek, gedrag, welbevinden en cognitie.

Het Svetlana Masgutova Educational Institute® wil zowel kinderen als volwassenen veilige technieken bieden om via het zelfherstellend vermogen van lichaam en brein te komen tot een optimale ontwikkeling en functioneren. 

Directe en diepgaande integratie:

Reflexpatronen liggen opgeslagen in de genen en horen na de eerste levensjaren naar de achtergrond te verdwijnen, om paraat te staan voor een kortstondige beschermende reactie.

We spreken van storende actieve reflexen als die beschermende reactie toch blijft voortbestaan, terwijl het daadwerkelijke gevaar allang is geweken.

Bij een actieve reflex wordt direct gestart met het geven van signalen van veiligheid om vervolgens de actief geworden reflex opnieuw of alsnog te kunnen integreren.

Het lichaam en brein leren daarbij hoe het reflexpatroon behoort te bewegen en hoe het naar de achtergrond kan verdwijnen.

De langzaam en bewust uitgevoerde specifieke bewegingspatronen dringen door tot in de hersenstam, waar de primaire reflexen voor bescherming en overleven getriggerd worden.

In de meeste gevallen voelen cliënten daadwerkelijk op dát niveau verandering ontstaan. De symptomen verdwijnen zodra de hersenstam zich weer veilig weet en de constant beschermende actieve reflexen weer op de achtergrond zijn geraakt.

Kort filmpje over MNRI:

https://www.youtube.com/watch?v=4LRNnxIifH4

 

MNRI-gids:

In deze regio is Weg-Wijs de enige praktijk die reflexintegratie volgens MNRI kan aanbieden. In de MNRI gids kunt u zien welke mogelijkheden er zijn qua regio en qua gevolgde modules.

Via onderstaande link kunt u meer informatie opzoeken rondom MNRI en de mogelijkheden die er zijn in Nederland.

http://masgutovamethode.nl/